Translate

3 Mart 2013 Pazar

Çocuğunuz okul gezisinde ne kadar güvende?


Çocuğunuz okul gezisinde ne kadar güvende?

Çocuğunuzu ilk yatılı okul gezisine göndereceksiniz. İçiniz içinizi yiyor. Orada ne olup bittiğini merak ediyorsunuz. İşte adım adım okul gezisi ve alınan önlemler.

/_np/4590/19424590.jpg








Bilfen Çamlıca İlköğretim Müdürü Filiz Peynircioğlu, yatılı okul gezileri sırasında alınan önlemleri şöyle anlattı:
Gezi tarihi belirlenirken ziyaret edilecek ülkenin o tarihteki iklim şartları, kültürel ve yerel faaliyetleri, günlük hayatındaki dinamiklerini inceleriz. Planlanan tarihlerde o ülkede büyük ölçekli katılımın olacağı ve güvenlik zafiyetinin doğabileceği bir festival ya da tören var mı? İklimsel özellikleri gereği yoğun kar yağışı, don, fırtına gibi günlük hayatı olumsuz etkileyebilecek bir hava şartı öngörülüyor mu? Ülkenin güncel şartları sebebiyle seçim, referandum, terör tehlikesi söz konusu mu? Buna benzer birçok sorunun cevabını araştırırız.
Konaklanacak yeri önceden ziyaret edip, gereken düzenlemeleri yaparız. Örneğin konaklanacak yer bir otelse odalardaki mini buzdolapların içlerinin öğrencilere uygun hale getirilmesinden internet, kablolu TV gibi otel hizmetlerinin sınırlandırılmasına ve odaların ısı, hijyenle güvenlik gibi özelliklerinin kontrol edilmesine kadar birçok şey ele alınır. Kalınacak yer okul ya da öğrenci yurduysa yine odalar kontrol edilirken, kattaki yerleşimlerine de bakılır. 
Konaklama gibi ulaşım için de önceden pek çok ayarlama yapılır. Öğrencilerin havaalanındaki işlemlerinin sorunsuz ve hızlı gerçekleşmesi için gereken tüm prosedürler önceden halledilir. Uçuş öncesinde öğrencilerin uçak içinde bir arada ve grup liderinin kontrol edebileceği şekilde oturabilmeleri için önceden online check-in işlemlerini yaparız. Yurt dışına planlanan gezi için ulaşım aracı ve rehber ayarlamaları hazır olur. Ayrıca gezi sırasında olabilecek küçük yaralanma ve rahatsızlıklara acil müdahale için bir ilkyardım çantası her zaman yanımızdadır. Gerekli görülürse hemşire veya doktor geziye eşlik eder. Veliler, çocuklarının kullanmaları gereken ilaçlar varsa, onları önceden belirtmek zorundadır.
Öğrenciyle veli görüştürülür
Öğrencilerin velileriyle iletişimi belli saat aralıklarında yaptırılır. Öğrencinin her türlü sorununu çözmek ve gerektiğinde velisiyle iletişime geçmek grup sorumlusu öğretmenin görevidir. Ayrıca grup sorumluları grubundaki öğrencilerin odalarını düzenli tutmaları ve eşyalarına sahip olmaları yönünde öğrencilerini kontrol altında tutar ve gezi süresince bu davranışları kazanmaları için onlara fırsat eğitimi verir. Öğretmenler tüm öğrencilerinin uyuduklarından ve herhangi bir rahatsızlıkları olmadığından emin olduktan sonra nöbetleşe uyur. Yani öğrenci gece uyanıp bir şeye ihtiyacı olduğunda yardım isteyebileceği bir nöbetçi öğretmen bulur. Her gezi için grup sorumlusu öğretmenin yanında mutlaka bir müdür yardımcısı, konuyla ilgili bir bölüm başkanı veya bir okul müdürü geziye eşlik eder.
Öğrencilere kaza sigortası yapılmalı
Milli Eğitim Bakanlığı’na göre ilk ve orta öğretim kurumlarının gezi düzenlerken uyması gereken kurallar var.
* Geziler ders programına uygun olmalı. Öğretmen tarafından okul dışında yapılması uygun görülen araştırma, inceleme, izleme, tanıma ve uygulama amacıyla yapılan okul dışı etkinlik ve ziyaretler veya sosyal etkinlikler kapsamında olabilir.
* İlköğretim 1-3’üncü sınıf öğrencileri; taşıma mesafesine bakılmaksızın il sınırları içindeki gezilerle günü birlik yapılacak il dışı gezilere katılabilirler.
* Gezi yapılacak yerler belirlenirken, yakın çevre gezilerine öncelik verilir. Gezilerin, amacına uygun olarak gündüz yapılmasına özen gösterilmeli.
* Gezi planıyla birlikte geziye katılacak yönetici, öğretmen, öğrenci ve varsa velilerin isimleri, adresleri, ulaşılabilecek yakınlarının telefon numaralarının yer aldığı bir liste hazırlanarak bir nüshası okul yönetimine verilmeli.
* Gezi öncesinde; sosyal etkinlikler kapsamında yapılacak bilimsel, kültürel, turizm, spor ve ziyaret amaçlı geziler için, onay alınmadan önce velilerden öğrencilere ait yazılı izin belgesi alınmalı ve dosyalanmalı.
* 40 öğrenciye kadar bir yönetici ve en fazla iki sorumlu öğretmen görevlendirilmeli ve imkânlar ölçüsünde sosyal etkinlikler kurulunca uygun bulunan velilerin de geziye katılımı sağlanmalı. Ekonomik durumları yetersiz öğrencilerin gezi giderleri, okul-aile birliklerince karşılanabilir.
* İl içi ve il dışı gezilerde öğrencilerin kaza sigorta işlemleri, geziye gidilecek araçların seçilmesi ve diğer konularda yönetmeliğe uygun olmalı.
http://www.hurriyet.com.tr/egitim/22722566.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder