Translate

9 Kasım 2012 Cuma

Hollanda’daki Türk çocukların geleceği

 08/11/2012 - 18:18:26
Yaz?tYaz?lt

Hollanda’daki Türk çocukların geleceği

Hollanda’da gençlik koruma daireleri tarafından ailelerinden alınan Türk çocukların sayısı artıyor

Hollanda’da farklı sebeplerle gençlik koruma daireleri tarafından ailelerinden alınan Türk çocukların durumları düzenlenen bir konferansta masaya yatırıldı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın girişimi ve Hollanda merkezli Festival Vakfı tarafından Rotterdam’da düzenlenen konferansta konuşan Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, ailelerinden alınan çocuklara ilişkin sorunların giderek arttığını belirterek, bu kapsamda Türklere koruyucu aile olmaları çağrısında bulundu. Yarım asır önce Avrupa’ya gelen Türklerin kalıcı hale gelmesiyle birlikte zaman içinde ailevi sorunların da baş gösterdiğine işaret eden Oral, farklı sebeplerden dolayı ailelerin dağılması sonucunda çocukların sahipsiz kalabildiğine vurgu yaptı.


Farklı kültürlerBu tür çocukların gençlik koruma daireleri tarafından alınarak koruyucu ailelere verildiğini anlatan Oral, “Bu, Hollanda’nın kendi ihtiyaçlarından dolayı oluşturduğu bir mekanizma. Devlet bu kurumu, çocuklar sahipsiz ve ortada kalmasın diye kurmuş. Dolayısıyla çıkış noktasında bir sorun yok. Ama bu koruyucu aile ortamı çoğu kez bizim milli ve manevi değerlerimizle örtüşmeyebiliyor” diye konuştu. Ailelerinden alınan Türk çocuklarının milli ve manevi değerlerinden uzak bir şekilde yetiştirilmelerinin önüne geçmenin en iyi yolunun, Türklerin koruyucu aile olmalarından geçtiğine değinen Başkonsolos Oral, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu konuda elinden gelen tüm desteği verdiğini söyledi.


“Bu çocuklar bizim” Oral, “Koruyucu aile olmazsak bu gençlerimizin geleceğini kurtarmak zor olur. Herkesi elini taşın altına koymaya davet ediyorum. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, geleceklerini kurtarmak bizim elimizde” dedi.


Bir yılda 23 bin çocukKonferansa konuşmacı olarak katılan Rotterdam Gençlik Koruma Dairesi görevlisi Gülay Karadurmuş, koruyucu aile olma prosedürleri, psikolog Serpil Ateş Hıdır, koruyucu ailelere verilen çocukların duygusal ve psikolojik durumları, Avrupa İslam Üniversitesi öğretim üyesi Osman Paköz ise konunun dini yönü hakkında bilgi verdi. Prof. Jo Hermanns’ın araştırmasına göre, Hollanda genelinde 2009 yılında 23 bin 355 çocuğun mahkeme kararıyla ailelerinden alındığına vurgu yapan Serpil Ateş Hıdır, bu çocukların kimi zaman verildikleri koruyucu ailelerin yanında
fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalabildiğini söyledi. Hollanda’da ailelerinden alınan Türk çocuk sayısında son yıllarda artış olduğunu anlatan Hıdır, toplumun bu konuya gereken önemi vermediğini söyledi. “Aslında bu çocukların hepsi haksız bir şekilde ailelerinden alınmıyor, zorunluluk sonucu alınan çocuklar da var” diyen Hıdır, Türk toplumundan bu çerçevede koruyucu aile olmalarını istedi.

 http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=75245

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder