Translate

18 Kasım 2012 Pazar

Çenesinin kırıldığını nasıl anlarsınız?

Çenesinin kırıldığını nasıl anlarsınız?

Dudak ve dil ısırmalarında ne yapmanız gerekir?
18.11.2012


Basit ev kazaları, kavgalar, düşme ve trafik kazalarında yaşanabilecek çene kırıkları ve çocukların sıklıkla başına gelen dil ve dudak ısırmaları durumunda neler yapabilirsiniz? Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, konuyla ilgili önemli bilgile verdi.
Dudağını ya da dilini ısırırsa…
Kanayan bölgenin üzerine temiz bir parça pamuk veya bezle bastırınız. Soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Eğer kanama durmazsa mutlaka bir hastanenin acil bölümüne başvurunuz.
Çene kırığı varsa…
Trafik kazaları, kavgalarda sıklıkla alt çene kemiğinde kırık meydana gelebilir. Tam donanımlı, hastane şartlarında muayeneden sonra mutlaka ağız, diş çene cerrahları tarafından tedavi edilmesi gereklidir. Yaklaşık olarak 3- 4 hafta hareketsiz kalmak ve 6 ay dikkat ederek kırık yerin iyileşmesi beklenecektir.
Çocuklarda düşme neticesinde yine alt çene kemiğinde ve sıklıkla alt çene eklem başında kırık meydana gelebilir. Özellikle çene ucuna gelen darbeler çene eklemini kırabilir ve eklem bölgesi röntgen ile kontrol edilmemişse, çoğunlukla gözden kaçar. En önemli belirtisi ağız açmada zorluk ya da ağız açamama, ağız açıldığında çene ucunun bir yöne doğru kaymasıdır. Tedavi edilmezse yüzde asimetriye sebep olur. Tedavisi oldukça zordur. Eklem kırığı tespit edilen durumlarda çene cerrahisi uzmanı ve ortodontist kontrolünde bir tedavi protokolü takip edilmelidir.
Yapılması gerekenler: Sizin veya birinin çenesinin kırıldığından şüpheleniyorsanız, yerinden oynatmayın. Çene, başın üstünden geçecek şekilde çenenin etrafından sarılmış bir mendil, kravat veya havlu ile sabit tutulmalıdır. Şişme varsa, azaltmak için soğuk kompres uygulanmalıdır. Derhal bir hastanenin acil servisine gidin veya diş hekiminizi arayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder