Translate

15 Şubat 2013 Cuma

Sokakların değil, zanaatın çocukları


 

 

Sokakların değil, zanaatın çocukları

  İLKAY GÖÇMEN | GAZİANTEP - 15.02.2013 12:57:55
  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, uyuşturucu madde bağımlısı olan, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarını hayatını değiştiriyor. Belediye kurduğu üç aşamalı rehabilitasyon merkezi ile çocukları önce tedavi ediyor, sonra da eğitim ve iş hayatına kazandırıyor.

2004 yılında kurduğu üç aşamalı tedavi merkezlerinde tedavi hizmeti veren Büyükşehir Belediyesi Valilik ve Emniyet işbirliği ile önce çocukları tespit ediyor. Suça eğimli ve bulaşan çocuklar tek tek bilimsel bir çalışma neticesinde ortaya çıkarılıyor. Daha sonra birinci basamak olan Akınal Rehabilitasyon Merkezi’nde çocukların madde kullanımı, sınıfı ve yaşları tespit ediliyor. İkinci basamak Münir Onat Rehabilitasyon Merkezi’nde 7–14 yaş grupları alınıyor ve eğitim, barınma, sosyal destek, psikolojik destek ile tedavi süreci başlıyor. Üçüncü aşama olan Oya Bahadır Rehabilitasyon Merkezi’nde ise bu iki basamağı geçen ve 15 yaş üzeri gençler bulunuyor. Burada ise eğitimin yanı sıra Türk hamamı, futbol sahası, el sanatları, mozaik işleme, tekstil makinesi kullanımı, taş işleme, psikolojik destek ve sosyal uğraşı terapileri gibi aşamalardan geçiyorlar. Uzman psikolog ve sosyologlar tarafından eğitilen bu gençlerin kimisi üniversitede mühendisliği kazanırken, kimisi barındığı eski tarihi yapıların restorasyon yapımında taş ustası, kimisi fırıncı, kimisi ise lokantacı gibi mesleklerde istihdam ediliyor. Kimisi ise tedavi gördüğü rehabilitasyon merkezinde kendisi gibi aynı kaderi paylaştığı arkadaşlarına öğretmenlik yapıyor. Askerlik, evlilik, istihdamın gibi her aşamada takip edilerek desteklenen bu gençlerin hepsi de madde kullanımından kurtulup yeni bir hayata adım atıyor.

2004 yılında göreve başladıklarında göçün de olumsuz yansımaları ile Gaziantep’te binin üzerinde sokakta çalışan ve yaşayan çocuğun olmasının kendilerini ürküttüğünü ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "O tarihte Gaziantep'te göç nedeniyle sokakta yaşayan ve madde kullanan çocuklar sayıca fazlaydı. Tinerci gençler, madde kullanan çocuklar, çeteler sokaklarda kol geziyordu. Bildiğiniz üzere, kentlerin modernleşmesi için iyileştirilmeler kadar sosyal rehabilitasyon da büyük önem taşıyor. Çünkü bugün insanlar yaşam kalitesi yüksek kentleri seçerken sosyal açıdan huzuru ilk sıralara koyuyor. Biz de bütün metropollerin en önemli sorunlarının başında gelen sokakta yaşayan ve madde kullanan çocukların tedavisi için özel evler açılıp bilimsel bir proje başlattık. Bu sayede tedavi edilen çocukların sayısı her geçen gün arttı. Yaptığımız projenin doğruluğu karşılık buldu ve insanlar destek vermeye başladı. Biz de çalışmalarımızı genişletip kadromuzu ve alt yapımızı güçlendirdik. Hatta projemiz ABD'de Yale Üniversitesi'nde ders konusu bile oldu. Yüzlercesi iş sahibi oldu. Yalnızca eğitimleri için değil, para biriktirip ev sahibi olana kadar destek veriyoruz." diye konuştu.http://www.cihan.com.tr/news/Sokaklarin-degil-zanaatin-cocuklari-CHOTM3MzMwLzE=

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder