Translate

15 Şubat 2013 Cuma

TÜBİTAK, 81 ilde bilim merkezleri açacak

TÜBİTAK, 81 ilde bilim merkezleri açacak

TÜBİTAK, belediyelerle işbirliği yaparak 81 ilde bilim merkezi açacak. Projenin 8. ili Gaziantep oldu.


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), belediyelerle işbirliği yaparak 81 ilde bilim merkezi açacak. TÜBİTAK desteğiyle başlatılan çalışmalar kapsamında 8. bilim merkezinin Gaziantep'e kurulması için ön protokol imzalandı.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) kararı doğrultusunda TÜBİTAK tarafından büyükşehirlerden başlanarak 81 ile dünya standartlarında bilim merkezleri açılacak. 1 milyar liralık dev bütçe ile gerçekleştirilecek proje kapsamında Ankara, Kayseri, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Konya'da çalışmalar başlatıldı. Sekizinci bilim merkezi ise Gaziantep'e kurulacak.

TÜBİTAK 4003 Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı kapsamında yapılacak olan Gaziantep Bilim Merkezi projesinin ön protokolü TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey arasında imzalandı.

Kurulacak bilim merkezi ile çocukların içindeki bilim duygusunun ve bilim merakının artacağını belirten TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, bilim merkezlerinde çocukların bilime dokunmasını istediklerini söyledi. Altunbaşak, "Bilim merkezinde okulda gördükleri derslerin dışında çocuklarımıza bilimi yaşatarak öğreteceğiz. Buraları müze olarak kurgulamıyoruz. İnsanların sadece gezip bakacakları yerler olmayacak. Öğrencilerimiz bilime dokunacaklar. Oynarken öğrenecekler, öğrendiklerini fark etmeyecekler." dedi.

TÜBİTAK'ın kuracağı bilim merkezlerinin içeriğinin birbirinden farklı olacağını da değinen Prof. Altunbaşak, şunları söyledi: "Bilim merkezleri sadece bilimsel sergilerden ibaret olmayacak. Sergiler dışında eğitim programları, bilimsel etkinlik ve şenlikler ile bilim fuarları gibi organizasyonlar olacak. Bu merkezler, eğitime de büyük katkı sağlayarak okulların uygulama ve deney alanı gibi olacak."

İmzalanan protokolle Gaziantep'te bilime büyük bir katkı sağlayacaklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Bizim öğrencilik yıllarımızda böyle imkanlarımız yoktu. Bilimi kitaplardan öğrenmeye çalıştık. Ama şimdi çocuklarımız bilimi bilim merkezlerinde eğlenerek öğrenecekler. Atacağımız bu adımdan sonra Gaziantep'teki öğrencilerimizin çok daha iyi yetişeceğine inanıyorum." diye konuştu.

BTYK kararı doğrultusunda 2016'ya kadar tüm büyükşehirlerde, 2023'e kadar ise 81 ilde bilim merkezi kurulması hedefleniyor. Bilim merkezi projeleri için 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayrılması planlanıyor. TÜBİTAK bu kaynak ile bilim merkezlerinin sergileri ve eğitim programlarının tedariği, organizasyonel eğitimi gibi konularda destek verecek. CİHAN

http://www.cihan.com.tr/news/TUBITAK-81-ile-bilim-merkezi-acacak-CHOTM3NDk5LzE=

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder