Translate

31 Mart 2013 Pazar

Cinsel kimlik yaşı dört

Cinsel kimlik yaşı dört

Mart 29, 2013 |

4 yaş çocuğunuzun insan ilişkileri, cinselliği, insanlar arasındaki farkları anlamaya başladığı bir dönem. Bu dönemde anne-baba olarak sizin davranışlarınız çocuğunuzun kişiliğini doğrudan etkiler.
Çocuklar duyguları ve çevrelerindekilerin duygusal ihtiyaçlarını anmaya başlar. Espri anlayışları tam olarak gelişmemiş olsa da komik durumları anlayıp gülebilirler. Oyuncak paylaşmak, oyun için sıra beklemek gibi davranışlar bu dönemde çocuğun empati kurma yeteneğinin gelişmesiyle oluşur. Ayrıca anne-babalarını kıskanma eğiliminde olurlar.
Çoğunlukla kendi oyunlarını ve arkadaşlıklarını oluştururlar. Oyunlarında kendilerini farklı yetişkin rollerine koymalarını sağlar. Genellikle kendi karakterinden, yaşından oldukça farklı kişileri taklit ederler. Bazı roller sizin anlayışınıza ters düşse de yanlış bir şey yaptığını ona belli etmeden oynamasına izin vermelisiniz. Zaten genelde çocuklar her karakteri bir kere canlandırmayı tercih ederler, onlar için roller çabuk tükenir. Bazen oyun sırasında aşırı gürültücü, kendini beğenmiş ve hareketli olurlar. Yaşıtlarıyla genelde patronculuk oynarlar ama arkadaşlarının ne istediğini anlamadıklarında konuşmak yerine bağırıp tepinmeyi tercih ederler.
Onların dünyası farklı
Bazı çocukların hayali arkadaşları olabilir. Bu durum çevresinde anlaşabileceği çocuğun olmamasından kaynaklanır. Gelişim problemi olarak algılanmamalı. Neyin gerçek, neyin hayali olduğunu anlamlandıramadıklarından ailelerini mutlu etmek veya üzmemek için hikayeler uydurabilirler.
4 yaşındaki çocuklarına dünya korku filmi seti gibi görünebilir. Anne-babalar günlük bir plan oluşturup çocuklarının güvende hissetmesini sağlamalı. Örneğin her çocuk kahvaltıda ne yeneceğini, gün içindeki ne yapılacağını, yatmadan önce özel bir program olup olmadığını bilmek ister. Çocuklar kendilerine çok güveniyormuş gibi dursalar da ailelerinin onları desteklemeyeceği korkusunu hep taşırlar. Bu sebeple anne-babalarının onlar için en güvenilir kişiler olduklarını bilmeye ihtiyaçları vardır.
Siz işe giderken
Bu dönemde çocuklar geçmişte üzücü bir ayrılık yaşamamışlarsa anne-babalarından veya bakıcılarından ayrılırken sorun çıkarmaz. Belli bir süreliğine kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir yaşta olduklarından siz işe giderken kreşe gitmekte sorun yaşamayacaklardır. Örneğin tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına halledebilir, uykuları gelince yatıp uyuyabilirler.
Bu dönemde size düşen görev çocuğunuzun sizinle ve çevresindekilerle ilişkilerini önemsediğinizi göstermeniz, arkadaş seçiminde özgür olduğunu belirtmeniz.
Meraklı minik
4-5 yaşındaki çocuklar dünyayla, neyin neden olduğuyla ilgili çok fazla soru sorar. Bazen bunlar utandırıcı ve cevaplanması güç sorular olabilir. Özellikle ölüm ve cinsellik konusunda meraklı olurlar. Bu tür sorulara olabildiğince açık ve basit bir şekilde cevap verin. Sordukların şeyin ötesindeki şeyleri anlatmanıza hiç gerek yok.
Ailenizin inançlarından bahsederken farklı inançlardan da bahsedin. İnsanların değişik inançları ve değerleri olmasının normal olduğunu ve farklılıkların zenginlik olarak algılanması gerektiğini belirtin.

 http://sozcu.com.tr/kadin/cinsel-kimlik-yasi-dort.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder