Translate

1 Nisan 2013 Pazartesi

11 yaşındaki gelinler

Nijer'in 11 yaşındaki gelinleri

Şehriban OĞHAN-ABUJA

1 Nisan 2013

11 yaşındaki gelinler

“Küçük yaşta evlilik büyük geliyor” sloganıyla Türkiye’de çocuk gelinlere karşı kampanya yürüten Uçan Süpürge, Hindistan, Bangladeş, Nijerya ve Nijer tecrübesini yerinde inceledi. Nijer’deki mevkidaşı, Bakan Fatma Şahin’e hitaben “Bir araya gelelim” teklifinde bulundu.

TÜRKİYE gibi gelenek engelini aşmak için çabalayan Nijerya ve Nijer’den “Ulemalarımız bir araya gelsin” teklifi ve her kapı tek tek çalınmadan bu meselenin halledilemeyeceği fikriyle döndü. Nijer’in Kadından Sorumlu Bakanı tarafından iletilen bu teklif Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e iletilecek.Şahin’e Nijer örneğinden yola çıkılarak erken evlenen kız çocukları için yaşam becerilerini geliştirici güvenli ortamlar kurulması da önerilecek.
Sabancı Vakfı’nın desteklediği gezinin Nijerya ayağına Hürriyet de katıldı. Nijerya’nın çocuk gelin sıralamasında liste başlarında olmasının altında öncelikle yoksulluk, gelenekler ve çok çocuğun makbul olması yatıyor. Buna coğrafi şartlar, altyapı eksiklikleri ve mezhepsel çatışmalar nedeniyle okula gidememe ve evlenmeden önce hamile kalma riski de eklenince özellikle kuzey Nijerya’da kız çocuklarının 11 yaşından sonra evlendirildikleri belirtiliyor.
ÖNCELİK EŞİT EĞİTİM 
Oran belli değil. Zira nüfus kayıtları sağlıklı tutulmuyor. Sivil toplum örgütleri öncelikle kız çocuklarının eşit eğitim olanaklarına kavuşması için çaba sarf ediyor. “Güvenli ortamlar projesi” ile de çocuk gelinlere yaşam ve para kazanma becerileri kazandırmaya çalışıyorlar.

 http://www.hurriyet.com.tr/planet/22939293.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder