Translate

10 Nisan 2013 Çarşamba

3 böbrekli Mina Türk doktorlara emanet!

3 böbrekli Mina Türk doktorlara emanet!

Ailesi tarafından İstanbul'da getirilen 9 yaşındaki Mina Al Mayyah, robot yardımıyla ameliyat edildi

10 Nisan 2013 Çarşamba,                              Güncelleme: 17:22:30
Irak'ta üç böbreği olduğu anlaşılınca ailesi tarafından İstanbul'a getirilen 9 yaşındaki Mina Al Mayyah, yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
Irak'ta üç böbreği olduğu anlaşılınca ailesi tarafından İstanbul'a getirilen 9 yaşındaki Mina Al Mayyah, yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Irak'ta ateşlendiği için hastaneye kaldırılan Mayyah'ın 3 ay önce çekilen batın tomografisinde üç böbreği olduğu ve birinin çalışmadığı anlaşıldı. Mayyah, tedavi için ailesi tarafından İstanbul'a getirildi.

Özel bir hastanenin üroloji bölümünde görevli Prof. Dr. Veli Yalçın, Mayyah'a yapılan ameliyata ilişkin bilgi verdi.


Irak'ta çocuğa uzun süre teşhis konulamadığını aktaran Yalçın, "Tetkiklere göre, hastanın 3 böbreği var. Bir tarafta iki böbrek, diğer tarafta tek böbrek. Sağ tarafındaki böbreklerinden birinin işlevini yitirerek kistik hale geldiğini gördük. Böbreği aşağı kadar indiren kanalın da oldukça geniş bir hale geldiğini tespit ettik" bilgisini verdi.

Yalçın, bu durumun çocukta sürekli enfeksiyona neden olduğunu ve ateşini yükselttiğini anlatarak, idrarın böbreğe kaçmasının enfeksiyona neden olduğunu, çocuğa yanlış tedaviler uygulandığını kaydetti.
Veli Yalçın, çocuğa ülkesinde açık ameliyat önerildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu ameliyatlar açık ya da kapalı yapılabiliyor. Biz, açık ameliyatı önermedik. Açık ameliyatta kişinin en az iki büyük yarası oluyor. Önce böbreği almak için kesi açılıyor. Bir de onu aşağıya kadar indiren kanal için büyük bir kesi açmak gerekiyor. Elimizde uzun yıllardır çalıştığımız robotumuz var. Bu ameliyatları kapalı yapabilen bir ekibiz. Dolayısıyla kendisine böyle bir ameliyat yapabileceğimiz söyledik.

Bu ameliyatla bir ilki gerçekleştirdik. Bir çocuğa Da Vinci robotu ile ikili ameliyatı bir seansta yaptık. Dünyada da çocuklarda robot kullanımı giderek artıyor. Ancak belirli merkezlerde. Robotik cerrahi belli kilosu, boyu olan insanlara uygulanıyor. Çocuk anatomisinde mesafeler kısa olunca karın içinde robotun kollarını hareket ettirmek zor olur. O nedenle çocuklarda kullanılması sınırlı. Bu çocuğumuz gayet uygun bir hastaydı. Bu uygunluktan dolayı yaptık. Ameliyatın robotik cerrahi ile kapalı yapılması kız çocuğu olması nedeniyle estetik avantaj da sağlıyor."

 http://www.haberturk.com/saglik/haber/834902-3-bobrekli-mina-turk-doktorlara-emanet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder