Translate

3 Nisan 2013 Çarşamba

İnek sütü bebeklerde anemiye neden oluyor

İnek sütü bebeklerde anemiye neden oluyor

İnek sütünün bir yaşından önce kullanılmasının, bebeklerde anemiye neden olduğu bildirildi.


Isparta- Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi diyetisyeni Aliye Carus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenmede önemli yeri bulunan sütün büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan önemli besin kaynaklarından olduğunu söyledi.
Sütün yüksek kaliteli proteinin yanı sıra B2, fosfor ve kalsiyum da içerdiğine işaret eden Carus, büyüme tamamlanıncaya kadar süt ve süt ürünlerinden alınması gerektiğini vurguladı. İnek sütünün faydalarının yanı sıra fazla tüketilmesinin bazı olumsuzluklara neden olabileceğini dile getiren Carus, inek sütünde protein ve bazı minerallerin yüksek miktarlarda bulunmasının, diğer mineral ve vitaminlerin emilimini engellendiğini, bu mineraller arasında en önemlisinin demir olduğunu kaydetti.
Demir mineralinin kandaki oksijenin taşınmasında önemli rol oynandığını, bu nedenle demir içeren yiyeceklerin vücuda alınması gerektiğini anlatan Carus, şu bilgiyi verdi:
''Demiri alırken demirin vücuda girmesini engelleyecek besinlerin alınmaması gerekir. Bunlardan biri de kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleridir. Çünkü demir bağırsakta kalsiyum ile yarışa girer ve bu yarışı kazanamaz. Nihayetinde dışkı ile dışarı atılır. Süt, büyüme yaşındaki çocuklarda bir yaşından önce kullanılırsa demir eksikliğine, yani anemiye neden olmaktadır.'' Carus, bir yaşından önce kesinlikle inek sütü kullanılmaması gerektiğine işaret ederek, ''Eğer beslenmesini sütle tamamlayan çocuklarımız varsa bunlar beslenmesini düzgün yapamadığı için ya da gereksinimini sütten karşıladığı için diğer besinleri alamamakta, dolayısıyla büyümesinde ve gelişmesinde yavaşlama olmaktadır. Bir yaşına kadar kesinlikle inek sütünü önermiyoruz'' diye konuştu.
Carus, çocuklarda demir eksikliğinin soluk benizliklilik, halsizlik, güçsüzlük ve iştahsızlık gibi belirtileri olduğunu bildirdi.
''Kalsiyum ihtiyacı yoğurttan karşılanmalı''
Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Harun Tepeli de bebeklere 1 yaşından önce inek sütünü önermediklerini söyledi. İnek sütünün, demir mineralinin biyoyararlığını engellediğini belirten Tepeli, ''İnek sütündeki yüksek protein ve kalsiyum miktarı, demirin vücuda katkısını azaltıyor. Demir, beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle inek sütünden 1 yaşından önce kaçınmak gerekiyor. 1 yaşından sonra da çocuklara en fazla 500 mililitre inek sütü verilmesi gerekir'' dedi.
Bebeğin kalsiyum ihtiyacının süt yerine evde yapılmış yoğurttan karşılanması gerektiğini belirten Tepeli, ''Yoğurtta bağırsak için faydalı olan zengin maddeler var. Yoğurt, süt kadar demiri engellemiyor. Anne sütünden ilk gıdaya geçişte yoğurt kullanılabilir'' diye konuşu.
Tepeli, inek sütünü alerjik yapısının da bulunduğunu, böbreklere zarar verebileceğini sözlerine ekledi.
3 Nisan 2013
 http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=408378&kn=19&ka=4&kb=19

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder