Translate

4 Ocak 2013 Cuma

'Bu öküz altında buzağı aramaktır''

'Bu öküz altında buzağı aramaktır''

Yazar Ahmet Ümit, ''Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı'nda sakınca aramak öküzün altında buzağı aramaktır'' dedi.


Fatih'teki Büyük Reşit Paşa Ortaokulu, ''Yazarlar Okullarda'' projesi kapsamında düzenlediği ''Okuyorum Yazıyorum'' etkinliğinde yazar Ahmet Ümit'i ağırladı.
Okulun konferans salonundaki söyleşiye öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Burada konuşan Ahmet Ümit, çok küçük yaşta ''kitap kurdu'' olduğunu söyledi.
Çocukken yazdığı bir hikayenin 40 dilde yayımlandığını anlatan Ümit, yazar olmaya o yaşlarda karar verdiğini, şu anda da yazmanın kendisi için bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti.
Ümit, sanata sansürü ve müdahaleyi tümüyle yanlış bulduğunu ifade ederek, ''Sanat eserinin yanlışlığı, yasaklayarak değil, karşısına bir eser koyarak anlatılır. Nasıl ekonomiye, ekonomi dışında müdahalede bulunduğunuz zaman iş rayından çıkarsa, sanata da sanat dışında müdahalede bulunduğunuz zaman iş rayından çıkar. Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı'nda sakınca aramak öküzün altında buzağı aramaktır. O kitapları sakıncalı bulmak kimsenin haddi değildir'' diye konuştu.
Öğrencilerin, geleceğin kulları değil, özgür insanları olduğunu vurgulayan Ahmet Ümit, ''Bütün kitaplar okunmalı ki, insanlar neler olduğunu anlayabilsin. Sansürle, yasaklayarak, yakarak, insanlık bir yere varamaz. Bazı kararlarımızı her şeyi okuyarak, her şeyi öğrenerek vermemiz lazım. Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı'nı mutlaka okuyun. Bu yasaklar bizi geri bırakıyor. Bu anlayış sadece çocuklara değil, topyekun tüm ülkeye zarar vermektedir'' değerlendirmesinde bulundu.
Ahmet Ümit ayrıca, herkesin sahip olduğu görüşün karşıt görüşünü öğrenmesi gerektiğini anlatarak, kendisinin sol görüşlü bir yazar olduğunu kaydetti.
Konuşmasının ardından kitaplarını imzalayan Ümit, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
4 Ocak 2013
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=390352&kn=22&ka=4&kb=22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder