Translate

6 Ocak 2013 Pazar

Engellilere özel bir yaşam alanı

Engellilere özel bir yaşam alanı

Kozaköy'de, eğitilebilir zihinsel engelliler için'yaşamla bütünleşme' alanı oluşturuldu.


Cumhuriyet-Pazar- Kozaköy’de kalan engelli çocuk ve yetişkinler, güne kuş sesleriyle başlayacak, kümesten topladıkları yumurtalar ile yapacakları keklerle misafir ağırlamayı öğrenecekler. Engelli çocuklar, yetiştirdikleri mantar, domates, biber ve maydanozlarla “lezzet sepetleri” hazırlayacak, keçileri elleriyle besleyecek, midillilere binecekler. Fotoğraf sergisi açacak olan bu özel çocuk ve gençler, oyun sahneleyecek, spor eğitimi alarak gelişmelerine paralel yarışmalara katılabilecekler.

Yıllardır engellilerin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalar yapan Aliye Horuz’un, Darıca’da kurduğu Kozaköy’de, özel bireylerin kişisel ve davranışsal gelişimleri hedefleniyor, arkadaşlık ilişkileri ve takım ruhu geliştirmeleri amaçlanıyor.

1986 yılında, bu alandaki eksiklikleri görünce kendine “mutlaka bu alanda bir şeyler yapmalıyım” sözü veren Aliye Horuz, engellilerin dünyasına ancak 2005 yılında girebilmiş. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açan, ancak ortaklarla yaşadığı sorunlar nedeniyle işi bırakan Horuz, “Asıl sorunu ve ihtiyacı o zaman gördüm. Yasa ile ortama karışan çocukların asıl sorunu, aldıkları eğitim ile çözümlenmiyordu. Bu bireylerin algısı doğrultusunda öğrenme kapasiteleri göz önüne alındığında iş uğraşısı edinmeleri hatta mümkün ise meslek edinmeleri ve ekonomiye kazandırılmaları gerekiyordu. Daha doğrusu aileden bağımsız hayata tutunmalarını sağlamak hedef olmalıydı. Zira ailelerin en büyük endişesi ‘Bizden sonra ne olacak?’ sorusunun cevapsızlığı idi” diyor.

Aliye Horuz’un, bu soruya yanıt olarak 14 bin metrekare alanda kurduğu “Kozaköy”, tenis kortu, yüzme havuzu, serası, meyve bahçeleri ve çeşitli hayvanların barınacağı ağıl ve kümeslerin de bulunduğu bir yaşam alanı.

Engelli çocuk ve yetişkinler, burada günlerini, psikolog ve alan uzmanları eşliğinde, doğa ile baş başa kendilerine has bir ortamda geçiriyor.

“Kozaköy Engelli Spor Sanat ve Yaşam Destekleme Derneği”ni de kurduklarını anlatan Horuz, daha ilerde ailelerin de içinde yer alacağı bir vakıf kurmayı amaçladıklarını vurguluyor.

Aliye Horuz’un verdiği bilgilere göre, merkezde halen “katılımcı aile programı” uygulanıyor. Yani aile de misafir olarak kalıyor ve danışmanlık hizmeti alıyor. Bu programın kontenjanı 50 kişiyle sınırlı.

Grup kamp uygulamasında ise günlük kapasite 100 kişilik. Programlar, sadece eğitilebilir zihinsel engelli bireyleri kapsıyor. Otizmli, down sendromlu ve hafif mental retardasyonlu bireylerin yanı sıra engel grubundan çıkarılan ama rehabilite edilerek hayata tutundurulmaları mümkün olan dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan bireyler de bu programlara katılabiliyor.
       

 
6 Ocak 2013

 http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=390690&kn=22&ka=4&kb=22



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder