Translate

12 Şubat 2013 Salı

Gerdek yerine okula

Gerdek yerine okula

Çocuk yaşta gelin olmayı önlemek için kız çocukları 18 yaşına kadar sınıfta olsun, evlilik yaşı 18’e çıkarılsın


Cumhuriyet - Dünyada, her gün 38 bin kız çocuğu, okul yerine gerdeğe gönderiliyor. Liseye devam etmeyen genç kızların çocuk gelin olma riski 6 kat daha fazla. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kız çocuklarının 18 yaşına kadar okulda olmaları gerektiğini belirterek evlilik yaşının 17’den 18’e çıkarılmasını istedi.
Sabancı Vakfı, “Çocuk Gelinler” konusuna dikkat çekmek amacıyla, “Girls Not Brides” platformunun düzenlediği “Çocuk Evliliklerine Beraber Son Verebiliriz: Ülkelerden Örnekler” toplantısına ev sahipliği yapıyor. Toplantıya 24 ülkeden 49 sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor. Üç gün sürecek toplantının açılışı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Girls Not Brides Global Koordinatörü Lakshmi Sundaram ve Pakistan’da Blue Veins adlı sivil toplum kuruluşunun program koordinatörü Qamar Naseem’in katılımıyla Sabancı Center’da yapıldı.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’de kadınların yüzde 32’sinin 18 yaşından önce evlendiğinin ve dünyada her gün yaklaşık 38 bin kız çocuğunun, çocukluğunun çalındığını belirterek şunları söyledi: “Çocuklar, henüz oyun oynayacak yaştayken evliliğe adım atıyorlar, öğrenci olmaları gerekirken eş ve anne oluyorlar. Fiziksel ve duygusal açıdan yara almalarının yanı sıra erken yaşta doğum yapmanın hem kendileri hem de doğan çocukları için komplikasyonlarını yaşıyorlar, aile içi şiddete maruz kalıyorlar, her türlü ekonomik ve sosyal haklardan mahrum bırakılıyorlar, en önemli insanlık hakkı olan eğitimden yoksun kalıyorlar. Bu hassas sorunun çözümü için hep birlikte kararlılık göstermeliyiz. Sivil toplumun yanı sıra toplumun her kesimini bu konuda harekete geçirmeliyiz.”
‘Terör biterse ekonomi uçar’
Güler Sabancı, barış çabalarını desteklediklerini, bu konuda umutlu olduğunu belirterek “Barış ve kardeşlik süreci gerçekleşirse Türkiye’nin ekonomik olarak uçacağına inanıyorum. Türkiye’nin daha hızlı büyüyeceğine, bölgesel kalkınma farklarına çözüm olacağına inanıyorum. Barış sağlanırsa kalkınma da sağlanır. Kalkınma sağlanınca çocuk gelinler ve daha pek çok konuda toplumsal değişim gerçekleşir” dedi.
• Liseye devam etmeyen genç kızların çocuk gelin olma riski 6 kat daha fazla.
• 15 yaşından önce doğum yapan genç kızların doğumda ölüm riski 5 kat daha fazla.
• 18 yaşından önce yapılan doğumlarda, bebeklerin ölüm riski yüzde 60 daha fazla.
12 Şubat 2013
 http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=398464&kn=22&ka=4&kb=22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder