Translate

13 Şubat 2013 Çarşamba

YGS ve LYS kuralları kitap ayracında

YGS ve LYS kuralları kitap ayracında

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bu yıl ilk kez Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girecek 850 bin aday için sınav kurallarının yer aldığı kitap ayracıyla sınav süreçlerinin anlatıldığı el rehberi hazırladı.


Ankara- ÖSYM'nin bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği uygulama kapsamında el rehberleri ve kitap ayraçları, 24 Mart'ta yapılacak YGS öncesi adayların adreslerine gönderilmeye başlandı.
El rehberlerinin giriş kısmında, ÖSYM'nin kısa tarihçesi, sınavlara ilişkin bilgiler, kurumun misyonu ve vizyonuyla aday, aday kütüğü, değerlendirme, kapalı dönem, kılavuz, saklama merkezi, özel kimlik belgesi, ÖSYM nakil kuryesi, ÖSYM nakil güvenlik görevlisi ve yerleştirme gibi kuruma ilişkin bazı kavramlar anlatıldı.
ÖSYM Başkanı Ali Demir'in öğrencilere hitabında, ÖSYM'nin, yükseköğretim kurumlarına yerleşecek öğrencilerin, bilimsel metotlarla bilgi ve yeteneğinin ölçümü, hak ve adalet anlayışı çerçevesinde seçimi ve yerleştirilmesini sağlamak amacıyla kurulduğunu vurguladı.
''Bu kutsal görevin bilinciyle sizlerin hak ettiğiniz bölümlere yerleşmeniz, yıllardır gösterdiğiniz çabaların ve size verilen emeklerin karşılığını tam olarak alabilmeniz için ÖSYM olarak çok yoğun bir çabanın içerisindeyiz'' ifadesini kullanan Demir, haksız ve adil olmayan sonuçların ortaya çıkmasını engellemeye çalışan bir anlayışla, daha çağdaş bir ölçme ve değerlendirme sisteminin kurulması için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
Temel ilkelerinin, öğrencilere, çağın gereklerine uygun, bilimsel çerçevede, etkin ve en verimli hizmeti sunmak olduğunu vurgulayan Demir, öğrencilerin ÖSYM hakkında daha da çok bilgiye sahip olabilmesi ve kurumun sunduğu hizmetlere ilişkin mümkün olan şeffaflığın sağlanması amacıyla el rehberinin hazırlandığını bildirdi.
Rehberde sınav sürecinin aşamaları, soruların hazırlanması, güvenliğin sağlanması ve sonuçların değerlendirilmesi sürecine ilişkin temel bilgilerin bulunduğunu ifade eden Demir, şunları kaydetti: ''Rehberi, çok dikkatlice okuyunuz ve ÖSYM'nin önerilerine titizlikle uyunuz. Amacı en etkin ölçme ve değerlendirme sistemini kurmak olan kurumumuz, her adayın sonucunu adil biçimde değerlendirecek ve adayları buna göre yerleştirecektir. Sınav sırasında tüm öğrencilerimizin rahat etmeleri, sınavın sorunsuz biçimde gerçekleştirilmesi adına gerekli tüm çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Tüm öğrencilerimizin gösterdikleri çabanın karşılığını alabilecekleri bir sınav geçirmeniz temennisiyle hepinize başarılar dilerim.''


22 soru ve cevap

El rehberinde, sınavların hazırlanması, sınav tarihinin belirlenmesi, sınavlar hakkında ayrıntılı bilgiye nereden ulaşılabileceği, başvuru yöntemleri, sınav binalarının belirlenmesi, sorular ve soru kitapçıklarının hazırlanması, kapalı dönem, basılan sınav evrakının sınav merkezlerine gönderilmesi, sınav merkezlerinde sınav evrakının güvenliğinin sağlanması, adayların sınavdan bir gün önce yapması gerekenler, sınavın geçersiz sayılacağı ve kopya olarak değerlendirilen durumlar, cezai hükümler, ÖSYM'ye gelen sınav evrakının geçtiği süreç, sınav güvenliğine ilişkin tedbirler, sınav sonuçlarının hesaplanması ve açıklanması gibi konulara yer verildi. ÖSYM'ye sıkça sorulan sorulardan derlenen 22 soru ve cevaplarıyla adaylara uyarıların yer aldığı rehberde, merkezin iletişim bilgileri de yer aldı.


'Emeğiniz emanetimizdir' yazılı ayraç

Adaylara gönderilen kitap ayracının bir yüzünde ÖSYM'nin misyonu ve vizyonuyla ''yenilikçi olmak, eğitime katkıyı öncelikli görmek, doğru, adil, güvenilir bir ölçme ve değerlendirme gerçekleştirmek, bilimsel yöntemleri esas almak, insan odaklı düşünmek, insanın beyin gücüne ve emeğine saygılı olmak, ulaşılabilir ve hesap verebilir olmak, takım ruhuyla hareket etmek'' gibi temel değerleri yer aldı. Ayracın diğer yüzünde ise ''Emeğiniz emanetimizdir. Bu emeğinizi koruyabilmek için...'' başlığı altında adaylara sınavlara ilişkin şu uyarılarda bulunuldu:
-Sadece www.osym.gov.tr adresindeki bilgileri dikkate alınız,
-ÖSYM'nin internet adresinde yayınlanan duyuruları yakından takip ediniz,
-Sınav ve Tercih Kılavuzlarını dikkatlice okuyunuz,
-Sınav kurallarını öğreniniz ve kurallara uyunuz,
-Başvurunuzun tamamlandığından emin olunuz,
-Şifrenizi en yakın akrabalarınız dahil hiç kimseyle paylaşmayınız,
-Başvurunuz tamamlandıktan sonra sisteme ayrıca girip bilgilerinizi kontrol ediniz,
-Sınav binasına giderken sınava giriş belgesini mutlaka yanınızda bulundurunuz,
-Nüfus cüzdanı veya pasaportunuzu yanınızda bulundurunuz,
-Sınava binasına alınması yasak olan eşyaları getirmeyiniz,
-Sınavdan en az 1 saat önce sınava gireceğiniz yerde olunuz,
-Sınav görevlileriyle tartışmayınız,
-Sınava salonundaki her şeyin kamerayla kaydedildiğini unutmayınız,
-Sınav salonunda sadece kendi soru kitapçığınıza odaklanınız,
-Cevap kağıdına soru kitapçık numarasını doğru kodlayınız,
-Cevap kağıdınız yayınlandıktan sonra ÖSYM internet adresinden cevap kağıdınızı kontrol ediniz,
-Girdiğiniz sınav başta olmak üzere ÖSYM sınavlarında olağan dışı herhangi bir durumla karşılaşırsanız, ilgili bilgi ve belgeleri de ekleyerek ve yazılı olarak ÖSYM'ye bildiriniz.
13 Şubat 2013

 http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=398682&kn=22&ka=4&kb=22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder