Translate

29 Mart 2013 Cuma

Batı tipi beslenme obez yapıyor! Uzmanlardan beslenme bozukluğu uyarısı

28 Mart 2013 Perşembe, 09:15:18 
 

Batı tipi beslenme obez yapıyor!

Uzmanlardan beslenme bozukluğu uyarısı

 
Beslenme bozukluğu ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaşar Doğan, çocukların yeteri kadar kalori alamadığından veya sindirim sisteminden aldığı gıdaların emilip bozukluğundan dolayı çocukların kilo alamayacağını söyledi.
 Fırat Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Doğan, çocukların okula gitmeden önce yeterince beslenmemelerinin gelişim bozukluğuna neden olabileceğini söyledi.

Beslenme bozukluğu ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaşar Doğan, çocukların yeteri kadar kalori alamadığından veya sindirim sisteminden aldığı gıdaların emilip bozukluğundan dolayı çocukların kilo alamayacağını söyledi.



Prof. Dr. Doğan, "Özellikle okul dönemindeki çocuklarda çok sık görülmüyor gelişim bozukluğu. En önemli problemlerden bir tanesi özellikle çocukların okula gitmeden önce yeterince beslenmemeleridir. Çocuklar genelde aç karnına okula gitmekte ve okula giden çocuklar genelde okulda hazır gıdalarla beslenmektedir. Bu da genelde beslenme bozukluklarına neden oluyor. Beslenme bozukluğu ile çocuklarda kilo ve boy alımında azalma olabileceği gibi obezite nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Süt çocukluğu döneminden başlamak üzere çocuklarda tam bir beslenme düzeninin oluşması gerekir. Ağaç yaşken eğilir kavramından yola çıkılarak, çocukların genelde erken dönemde bu beslenme alışkanlığının alınması gerekir.

Çocuklar mutlaka okula gitmeden önce düzenli bir kahvaltıyı mümkünse ailenin diğer bireyleriyle yapması gerekir. Çocukları doğal gıdalarla beslemek gerekir. Beslenme günün belirli saatlerinde düzenli yapılması gerekir. Aksi takdirde, çocuk yeteri kadar kalori alamamaktadır ilerki dönemde çocuklarda belirgin boy kısalığı ve gelişim geriliği ortaya çıkmaktadır. Boy kısalığı ve kilo almak sadece beslenme eksikliğinden kaynaklanmıyor.

Özellikle çölyak hastalığı çocukları olumsuz etkiliyor bir diğeri ise,tiroit hormon bezi eksikliğinde yine çocuklarda boy kısalığı ve kemik gelişimi görülüyor. Beslenme bozukluğu özellikle son dönemlerde hastaların ekonomik şartlarının artmasıyla Batı tipi beslenme modelinin ülkemizde son dönemde artmasıyla birlikte ülkemizde geçmişte çok fazla görmediğimiz obezite de önemli bir beslenme nedeni ve beslenme sorunu. Bize gelen aileler çocuklarında özellikle kilo ve boy sorununun olduğunu söyleyerek yakınıyorlar. Biz çocukları kontrol ettiğimizde bu çocukların normal sınırlar içinde olduğunu görüyoruz" dedi.

 http://www.haberturk.com/saglik/haber/831185-bati-tipi-beslenme-obez-yapiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder