Translate

6 Nisan 2013 Cumartesi

Gel de çık işin içinden

Gel de çık işin içinden

Bir milyondan fazla öğrenciyi ilgilendiren liselere girişte izlenecek yol halen belirsiz.


Ankara- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu yıl son kez yapılacak liselere giriş sınavının yerine kurulacak sisteme ilişkin “Anadolu liseleri adrese dayalı kayıt alacak. Galatasaray, Kabataş, Atatürk Anadolu gibi talebin çok olduğu liseler ile özel liseler için merkezi sınav yapılacak” sözleri kafaları karıştırdı. Merkezi sınav ile öğrenci alacak liselerin nasıl belirleneceği, bu liselerin sınav sonuçlarına göre hangi ölçütler üzerinden öğrenci alacağı gibi önemli sorular yanıt bekliyor.

Liselere geçişi sağlayan SBS bu yıl son kez yapılacak. Ancak yerine koyulacak sistem Bakan Avcı’nın açıklamalarına karşın netleşmedi. Geçiş sistemindeki birinci belirsizlik, her zaman dile getirilen Galatasaray, Kadıköy Anadolu gibi merkezi sınava tabi olacak liseler listesinin hangi ölçütlere göre oluşturulacağı olarak gösteriliyor. Örneğin Ankara’da Atatürk Anadolu Lisesi kadar talep edilen Ankara Fen Lisesi’nin de sınavla öğrenci alıp almayacağı bilinmiyor. Sınavla öğrenci alacak liselerin birinci kriterinin talep ve başarı olarak gösterilmesi durumunda listenin uzayacağı belirtiliyor.

Bakan Avcı’nın “acilen çözmeye çalıştığımız sorunlar” olarak nitelendirdiği belirsizliklerden biri de bakanlık tarafından yapılacak sınavın sonuçlarının nasıl değerlendirileceği. Yani sınav sistemine dahil olan liselerin hangi puana göre öğrenci alacağını, bu baraj puanını kendilerinin belirleyip belirleyemeyeceği de soru işaretlerinden biri olarak gösteriliyor. Baraj puanının lise yönetimleri tarafından belirlenmesi durumunda da eşitlik endişesi ön plana çıkıyor.

Sınavın yerine konulacak sistem belirsizliğini korurken ortaokul ikinci sınıf öğrencileri mayıs ayından itibaren dershanelere kayıt olmaya başlıyor. Yani öğrenciler, soru işaretlerinin yanıtlarını alamadan maratona başlayacak. Her mahallede bir tane olan Anadolu liselerine gitmek istemeyen öğrenci, sınavla öğrenci alan liselerde okuyabilmek için dershanelere kayıt olacak.

Devlet liselere eşit bakmıyor

ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Özden sınav sisteminin içinden çıkılmaz bir hal alması ile ilgili olarak “Siz devlet olarak ‘bazı liseler için sınav yapıp bazı liseler için sınava gerek yok derseniz’ eşitliği baştan bozuyorsunuz demektir. Ayrıca bu ‘iyi’ dediğiniz liselerin sayısı az olursa, talep ister istemez artacak ve sınav yapmak zorunda kalacaksınız. Ortaöğretimdeki eşitliği sağlayabilirsek ancak o zaman sınav stresinden kurtulabiliriz. Sınav baskısından kurtulabilmek için ya bütün liseleri aynı seviyeye çekeceksiniz ya da iyi liseleri her tarafa açacaksınız” değerlendirmesini yaptı.

‘Bir yılda sınavsız sistem zor’

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Kavak, ortaöğretime geçiş sisteminin 1 yılda sınavsız hale getirilmesinin zor olduğunu belirterek “Geçişin sınavsız olması için tüm liselerin aynı seviyeye getirilmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı sürece kaostan kurtulamayız” açıklamasını yaptı.
6 Nisan 2013

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=409116&kn=22&ka=4&kb=22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder