Translate

21 Nisan 2013 Pazar

Üniversitelerdeki kitap sayısı Harvard’dan az



Üniversitelerdeki kitap sayısı Harvard’dan az

DHA
21 Nisan 2013
Üniversitelerdeki kitap sayısı Harvard’dan az

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Durmuş Günay, 1999-2011 yılları arasında görev yaptığı Zonguldak’taki Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) adının verildiği kütüphaneyi açtı.

Prof. Arif Amirov Salonu’ndaki törene Vali Erol Ayyıldız, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Kütüphaneye adının verilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Prof. Günay, Milli Kütüphane’deki kitap sayısının 1 milyon 328 bin 895, halk kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının ise 15 milyon 621 bin 478 olduğunu kaydetti. Prof. Günay, Türkiye’de tüm üniversitelerin kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının 11 milyon 697 bin 790 olduğunu ifade etti.
Kütüphanlerimiz çok çalışmalı
Prof. Günay, “Fakat bu rakamlar Amerika ve İngiltere ile karşılaştırıldığında oldukça yetersizdir. Dünyanın en büyük kütüphanesi Amerikan Kongre Kütüphanesi’nde yaklaşık 30 milyon cilt kitap bulunurken, bu rakam Harvard Üniversitesi’nde ve Boston Üniversitesi’nde yaklaşık 15.5 milyon civarındadır. Benzer şekilde İngiltere Milli Kütüphanesi’nde de yaklaşık 14 milyon kitap bulunurken, Cambridge Üniversitesi’nde 12 milyon ve Oxford Üniversitesi kütüphanesinde de yaklaşık 9 milyon kitap bulunmaktadır. Bu durumda Türkiye’deki tüm üniversitelerin kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının Harvard Üniversitesi’ndeki 15.5 milyon kitap sayısına bile ulaşamadığını görüyoruz. Bu rakamlar Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinin dünya standartlarına ulaşmak için daha çok çalışmaları gerektiğini ortaya koymaktadır” diye konuştu. Konuşmaların ardından 33 bin 804 kitabın bulunduğu kütüphanenin açılışı yapıldı.

 http://www.hurriyet.com.tr/egitim/23100127.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder