Translate

3 Nisan 2013 Çarşamba

Burası bir okul!

Burası bir okul!

Gazze Şeridi'nde dinci Hamas yönetimi, 9 yaşından itibaren kız-erkek öğrencilerin birlikte eğitim görmesini yasakladı. Erkek öğretmenler de kız okullarında görev yapamayacak. Kadın hakları aktivisti Zeynep el Huneymi, 'Neden açıkça toplumu İslamlaştırmak istiyoruz demiyorlar?' dedi. Türkiye'de de kimi çevreler benzer uygulamanın yaşama geçmesi için kampanya yürütüyor.


Cumhuriyet - Gazze Şeridi’nde İslamcı Hamas yönetimi, 9 yaşından itibaren karma eğitimi yasaklayan yasayı yürürlüğe soktu. 10 Şubat’ta Hamas yönetimi tarafından duyurulan yasa, yasama konseyi tarafından onaylandı. AFP’nin haberine göre, yasaya ilişkin 46. maddede şu ifadeler yer alıyor: “Eğitim kurumlarında 9 yaşından sonra iki cinsiyetten öğrencilerin karma eğitimi yasaklanacaktır, kız okullarının feminize edilmesi için çalışılacaktır.” Yasa çerçevesinde erkek öğretmenlerin kız okullarında görev yapmaları da yasak. Eylül ayında yeni eğitim dönemi ile birlikte yeni uygulama başlayacak.
1.7 milyon nüfuslu Gazze’de halihazırda karma eğitim uygulaması devlet okullarında görülmezken kimi özel okullar kendi kurallarını belirleyebiliyordu. Çoğu özel ve Hıristiyan okulunda liseye kadar karma sistem var. Bu çerçevede yasak kararından özel ve Hıristiyan okullarının etkileneceğine işaret ediliyor. Yeni eğitim yasasında ayrıca “İsrail’le ilişkileri normalleştirmeye yönelik yardım ya da hediye alımı” da yasaklanıyor.
Reuters ajansının haberine göre, bir Filistin radyosuna konuşan kadın hakları aktivisti Zeynep el Huneymi, yasaya tepki gösterirken bunun Hamas’ın kendi değerlerini topluma yayma projesi olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Gelenekler arkasına saklanmaktansa neden açıkça İslamcıyız ve toplumu İslamlaştırmak istiyoruz demiyorlar.” Hamas geçmişte de, kız öğrencilerin uzun pardösü ve başörtüsüyle okula gelmeleri yönündeki çağrıları da dahil İslamcı uygulamalarıyla gündeme gelmişti. Hamas, kadın avukatların İslami kurallara göre giyinmeleri, erkek berberlerinde kadınların çalışmasını yasaklamaları, Gazze sokaklarında yürüyen çiftlerin sorgulanmaları gibi İslamcı uygulamalarıyla da insan hakları örgütlerinin tepkilerini çekmişti.
Meşal yine lider
Öte yandan Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, yeniden aynı göreve getirildi. Mısır’ın başkenti Kahire’de önceki gün basına kapalı yapılan seçimde kazanan isim, dört dönemdir siyasi büro şefliği görevini yürüten Meşal oldu.

03.04.2013

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=408336&kn=8&ka=4&kb=8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder