Translate

21 Nisan 2013 Pazar

Erasmus ön yargıları yıkıyor

Erasmus ön yargıları yıkıyor

AA
21 Nisan 2013
Erasmus ön yargıları yıkıyor

Bakan Bağış, "Yurtdışında eğitim alan öğrenci sayısı 90 bini geçti. Erasmus, insanlar arasındaki ön yargı duvarlarını yıkıyor" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından Ortaköy'deki Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen GaragErasmus-İstanbul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İstanbul'un, Avrupa'nın en doğulu, doğunun da en Avrupalı şehri olduğunu söyledi.
GaragErasmus'un İstanbul'da başlattığı bu etkinliğin, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde duraksama yaşanan her konunun başlangıcı olmasını umduğunu söyleyen Bağış, çünkü Avrupa'nın güneşinin her sabah İstanbul'dan doğduğunu, İstanbul'suz bir Avrupa'nın her yeni güne eksik başladığını, İstanbul'suz bir Avrupa'nın çok yalın ve sade olduğunu ifade etti. Bakan Bağış, Erasmus programının her şeyden önce ön yargıları yıktığını, insanların tanımadıklarından, bilmediklerinden şüphe duyup korktuklarını, tanıyıp öğrendikçe o korkunun yerini bilgiye bıraktığını anlattı.
Erasmus'tan Türkiye’ye gelen temsilcilerin, ülkelerine döndüklerinde adeta birer elçi gibi Türkiye'yi tanıttıklarını aktaran Bağış, aynı şekilde Erasmus programlarıyla Avrupa'nın dört bir yanına giden ülke çocuklarının da kendilerinin ve Avrupa'nın ön yargılarından arındıkları gibi, döndüklerinde bazı çevrelerin ön yargılarını yıkmak adına çok önemli görevler üstlendiğini söyledi.
Bağış, yurtdışında alınan eğitimin vizyon kazanmak için önemli olduğunu ifade ederek, kendisinin de uzun yılar yurtdışında bulunup eğitim gördüğünü, ülkeden uzak kalmanın sıkıntılarını bizzat yaşadığını ama yurtdışı eğitimin vizyonu geliştiren pozitif yanlarını da çok iyi bildiğini anlattı.
O yurt dışı tecrübesi olmasa, şu an bulunduğu yerde olamayacağını belirten Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt dışında eğitim alan Türk öğrenci sayısı 90 bini geçti. Bu az bir rakam değil ama neden bu rakam ileride 900 bin olmasın. Hocalarımız, bütün çalışanlarımız Ulusal Ajans'ta bunun için uğraşıyorlar. 8 bin öğrenciyle buna başlamıştık. 2012'de hedefimizi aşarak, yurtdışına eğitim için gönderdiğimiz öğrenci sayısı 61 bin oldu. 2013'teki hedefimiz 70 bin. Her sene bu sayıyı arttıracağız. Bu bir medeniyet buluşmasıdır. Bu bir uzlaşı, kaynaşma fırsatıdır. Türkiye, Medeniyetler İttifakı'na eş başkanlık yapıyor ama inanın Erasmus bu ittifaka üye ülkelerin tek başına yaptıklarından daha çok iş yapıyor. Erasmus, insanlar arasındaki ön yargı duvarlarını yıkıyor, kaynaşma sağlıyor. Bu yüzden bu projelerin mutlaka desteklenmesi lazım."
Bağış, bu kaynaşma sayesinde Türkiye'nin AB önündeki engellerin de kalkacağını düşündüğünü aktardı.
Türkiye'nin vizyonunu geliştirmemiz lazım
Yurtdışında okumanın o kadar da zor olmadığını ifade eden Bağış, şunları söyledi:
"İki hafta önce Cumhurbaşkanımız ile Litvanya'daydık. Litvanya'da, Afyon Kız Meslek Lisesi'nden Erasmus ile gelip eğitim gören öğrencilerimiz varmış. Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmek istediler. Yaşları 12 ile 18 arasında değişen 20 kız öğrencimiz, Litvanya'daki eğitimlerine yarım gün ara verdiler ve Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettiler. Eğitimleri hakkında bilgi verdiler. Geçenlerde gittiğim Prag'da, Ordu Meslek Lisesi öğrencileri sokakta gelip benimle fotoğraf çektirmek istedi. 'Hayırdır gençler, burada ne yapıyorsunuz?' deyince 'Buradaki tahta oyuncak yapma kursuna sizin finansmanınızla geldik' dediler. Artık yurtdışında eğitim görmek her Türk vatandaşının hakkı. Gençlerimiz, Ulusal Ajansımızın internet sayfasını takip etsinler, programları bulsunlar. Bavullarını hazırlasınlar, hep beraber yurtdışına eğitime gidelim. Çünkü Türkiye'nin vizyonunu geliştirmemiz lazım."
Toplantıya, GaragErasmus Vakfı Başkanı Francesco Cappe, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Bülent Özcan, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya ile öğrenciler katıldı.

http://www.hurriyet.com.tr/egitim/23100445.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder