Translate

12 Nisan 2013 Cuma

Kadavradan nakil ile hamile kaldı

DHA - Erol Akkır

12 Nisan 2013

Dünyada bir ilk

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk kişi olan 23 yaşındaki Derya Sert'e embriyo transferinin başarılı olduğu ve hamile olduğu bildirildi.

Antalya'da 8 Ağustos 2011'de 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim nakli yapılan 23 yaşındaki Derya Sert'in başlatılan embriyo transferinin ardından hamile kaldığı açıklandı. Sert, bu yolla hamile kalan ilk kadın olarak tıp literatürüne geçti.
DÜNYANIN İLK RAHİM NAKLİ YAPILDI-ARŞİV
DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE GİRDİLER
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk kişi olan Derya Sert'e yapılan embriyo transferinde başarı sağlandı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği fakat başarılı olamadığı rahim naklini kadavradan alarak gerçekleştiren ve dünya tıp literatürüne giren ekip, geçen 31 Mart'ta embriyo transferi işlemini başlatmış, bunu 2 Nisan Salı günü kamuoyuna açıklamıştı.

DÜNYADA BİR İLK! KADAVRADAN NAKİL İLE HAMİLE KALDI

Bugün Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Önceki bilgilendirmede de belirttiğimiz üzere 8 Ağustos 2011 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Dünyanın kadavradan rahim nakli yapılan ilk hastası Derya Sert'e embriyo transferi yapılmıştı. Yaklaşık 2 haftalık süreç içerisinde erken test sonuçları, beklenen gebelik bulguları ile uyumludur. Hastanın şu anda sağlık durumu iyidir. Önümüzdeki süreçte gelişmeler hakkında bilgilendirmeler devam edecektir."

 
YORGUN SAVAŞÇI

DÜNYA BUNU BEKLİYORDU

TRANSFER İKİ HAFTA ÖNCE YAPILDI

Doğuştan rahmi olmayan Derya Sert’e 8 Ağustos 2011’de kadavradan rahim naklini, Türkiye’deki ilk çift kol ve ilk yüz nakli ameliyatını yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan gerçekleştirirken, yardımcılığını aynı bölümün Anabilim Dalı Başkanı olan eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan yaptı. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Münire Erman Akar ise Derya Sert’in dondurulmuş embriyodan oluşacak hamilelik süreciyle ilgili görevi üstlendi.

Geçen 31 Mart Pazar günü yapılan embriyo transferi işlemine Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Münire Erman Akar ve Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ile kalabalık bir ekip katıldı. Transfer haberi 2 Nisan Salı günü de kamuoyuna açıklandı.

ZORLU SÜREÇ 5 YIL ÖNCE BAŞLADI

Derya- Mustafa Sert çifti, engel tanımayan aşkları uğruna 2008’de bu mücadeleye başladı. Mersin’in Anamur İlçesi’nde oturan Derya Sert, bekar olduğu dönemde 2009’da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gelerek konulan teşhis üzerine tedavi sürecine başladı. 2010’da evlenen çiftten Derya Sert, aynı yıl yine Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından kadın hastalığıyla ilgili bir dizi operasyon geçirdi.

Kadavradan rahim bulununca 45 kişi arasında doku grubu ve diğer testleri tam uyan Derya Sert 8 Ağustos 2011’de ameliyata alındı. 7 saat süren ameliyatın ardından uzun süre steril odada kalan Derya Sert, taburcu edildikten sonra Antalya’da hastanenin kiraladığı ve yeri gizli tutulan bir eve yerleştirildi. Kontrolleri hastanede yapılan Derya Sert, ayda iki kez doktorları tarafından muayene ediliyor, oto tamircisi eşi Mustafa Sert ise Anamur ile Antalya arasında gidip geliyordu.

PROF. DR. ÖZKAN AÇIKLAMA YAPMADAN AYRILDI

Rahim naklinin mimarları Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Derya Sert’in hamile kaldığına yönelik yazılı açıklamanın ardından hastaneye akın eden gazetecilerin ilgi odağı oldu. Kısa süre hastanede kalan Prof. Dr. Ömer Özkan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. "Her şey yolunda. Bir problem yok. Yazılı açıklama yapılıyor" diyen Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ile birlikte hastaneden ayrıldı.
Antalya’da bulunan İngiliz Daily Mail gazetesinin muhabirleri de Derya Sert’in hamilelik haberi üzerine hastaneye gelerek doktorlar ve hastane yetkilileriyle röportaj yapmaya çalıştı.

 http://www.hurriyet.com.tr/saglik/23028584.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder